استامینوفن را چگونه مصرف کنیم؟
در صورتی که استامینوفن را برای کنترل درد مصرف میکنید به محض شروع درد آن را مصرف کنید و اجازه ندهید شدت درد زیاد شود. داروهای ضد درد وقتی در اوج شدت درد مصرف میشوند تاثیر زیادی نخواهند داشت.
استامینوفن را معمولا در زمان درد مصرف میکنند ولی در مواردی ممکن است پزشک توصیه کند که آن را بطور مرتب و بطور مثال روزی چند بار مصرف کرد. در این موارد اگر مصرف یک وعده از دارو فراموش شد به محض اینکه آن را به یاد آوردیم آن وعده را مصرف میکنیم ولی اگر زمان به یاد آوردن همان زمان مصرف وعده بعدی باشد دیگر وعده از یاد رفته را مصرف نکرده و دوز مصرفی را دو برابر نمیکنیم.
استامینوفن را میتوان با یا بدون غذا مصرف کرد. اگر مصرف آن موجب درد معده میشود میتوان برای کاهش این عارضه آن را با غذا مصرف کرد.
استامینوفن عوارض کمی دارد ولی مهمترین عارضه آن در کبد است. احتمال بروز عارضه کبدی استامینوفن با مصرف همزمان الکل بیشتر میشود پس در زمان مصرف استامینوفن باید از مصرف الکل پرهیز کرد. قبل از مصرف استامینوفن اگر سابقه بیماری کبدی وجود دارد باید آن را به اطلاع پزشک معالج رساند.
استامینوفن رایج ترین دارویی است که در درمان تب و درد بکار میرود. این دارو در بسیاری از ترکیباتی که معمولا برای رفع درد بکار میروند و یا در قرص های ضد سرماخوردگی وجود دارد. مصرف همزمان این داروها و استامینوفن ممکن است دوز مصرفی آن را بالا برده و موجب بروز مسمومیت با استامینوفن شود. پس در هنگام مصرف داروهای ضد درد و داروهایی که در درمان سرماخوردگی بکار میروند باید اطلاعات روی جعبه دارو را به دقت مطالعه کرده و به میزان استامینوفن آن توجه داشت.
استامینوفن در بالغین نباید بیش از ده روز و در بچه ها بیش از پنج روز مصرف شود مگر پزشک دستور داده باشد. اگر استامینوفن را برای تب مصرف میکنید مصرف آن را بیش از سه روز ادامه نداده و در صورت ادامه یافتن تب حتما به پزشک مراجعه کنید.
آیا خوردن داروهای مسکن تاریخ گذشته عوارض دارد؟
انبار کردن مقدار زیادی قرص در خانه به یکی از عادات بد ما ایرانی ها تبدیل شده است. قرار گرفتن در محیط های گرم و مرطوب نیز آنها را غیرقابل مصرف می کند. می توانید ترک این عادت بد را با دور ریختن قرص هایی که تاریخ مصرف شان گذشته شروع کنید. زیرا ممکن است در مواقع درد یادتان برود که به تاریخ انقضای قرص ها نگاهی بیندازید. اشتباه دیگر در این زمینه، شکستن قرص هاست. شیار بخش میانی در برخی قرص ها به این منظور طراحی شده اما گروهی از قرص ها و مسکن ها فاقد این شیار هستند و بعد از شکستن قرص های بدون شیار، بخشی از پوشش آنها نابود می شود. به این ترتیب طعم قرص در دهان شما تغییر می کند و عملکرد آن در بدن با اختلال مواجه می شود
چرا نباید به پوست نوزاد خود روغن زیتون بزنید؟
محققان دانشگاه منچستر میگویند مالیدن روغن زیتون یا آفتابگردان به پوست نوزادان سالم بیش از نفع موجب صدمه به آنها میشود. این کار مانع تکامل سد پوستی سالم در آنها شده که در نهایت احتمال آلرژی و عفونت های پوستی در ایشان را بیشتر میکند. نتایج این تحقیق در مجله Acta Dermato-Venereologica منتشر شده است.
بعضی خانم ها بطور سنتی به مادران جوان توصیه میکنند که اگر پوست نوزادشان خشک است به آن روغن زیتون بزنند ولی محققان میگونید این کار موجب افزایش بروز اگزما در بچه میشود. در حدود 70 سال قبل تنها 15-5 درصد کودکان اگزما داشتند ولی اینک این آمار به حدود 30 درصد رسیده است.
در تحقیق جدید محققان 115 نوزاد را گرفته و به پوست تعدادی از آنها روغن زیتون زدند. به عده ای دیگر روغن آفتابگردان زده و عده دیگر را بدون روغن کاری نگه داشتند. این کار دو بار در روز و به مدت یک ماه انجام شد. تنها چند قطره روغن بر روی پوست. محققان متوجه شدند در نوزادانی که به پوستشان روغن زده بودند رشد و تکامل لایه چربی محافظ پوست به تاخیر افتاده است. آنها میگویند همین امر میتواند منجر به افزایش بروز آلرژی و اگزما و بدنبال آن عفونت های پوستی شود.
مصرف گریپ فروت با کدام داروها خطرناک است؟
واکنش گریپفروت و دارو در شدیدترین حالت، موقعیتی به نام تورسید دو پوینتز ایجاد میکند، حالتی که میتواند باعث ایست قلبی و مرگ شود. این حالت در ترکیب گریپفروت و داروهای ضد سرطان به وجود میآید.
با توجه داشت که برخی دیگر از مرکبات مانند نارنج و لیموترش نیز میتوانند خطرات مشابهی را در پی داشته باشند.
داروهایی که با گریپ فروت تداخل دارند عبارتند از:
آنتاگونیست های کلسیم، سیکلوسپورین، استاتین ها، آنتی هیستامین ها، سیزاپراید، بنزودیازپین ها، سرترالین، كلومی پرامین، كاربامازپین، اتینیل استرادیول و پروژسترون خوراكی موجود در قرصهای كنتراستپیو، سیلــدنافیـل و ...